![](/media/lib/55/kindle2-a00ddaf3aa7c148b19448f732dd192da.jpg)
Można już kupić Kindle'a
7 października 2009, 11:42Kindle, oferowany przez Amazona czytnik książek elektronicznych, będzie oferowany mieszkańcom 100 krajów . Dotychczas urządzenie mogli zamówić tylko mieszkańcy USA, teraz kupić je będą mogli również Polacy.
![Uderzenie asteroidy w Ziemię](/media/lib/146/n-1175070945_174199-111d6b57ab9a800e28c5e315c32deb11.jpeg)
Nowa asteroida nie uderzy w Ziemię
18 października 2013, 11:19Atronomowie z Krymskiego Obserwatorium Astrofizycznego na Ukrainie odkryli 8 października nową dużą asteroidę. Obiekt o średnicy około 400 metrów zbliżył się przedwczoraj do Ziemi na odległość 6,7 miliona kilometrów. Asteroida 2013 TV135 jest zatem jednym z 10 332 obiektów bliskich Ziemi (NEO), które znalazły się w katalogu prowadzonym przez NASA
![](/media/lib/204/n-chipstanford-8de8d45bf47aa843f7e7ea447c906666.jpg)
Ostatni element Internet of Things
15 września 2014, 17:03Dzięki współpracy zespołów z Uniwersytetu Stanforda oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley powstał odbiornik radiowy wielkości mrówki. Urządzenie jest tak efektywne, że całą energię potrzebną do pracy czerpie z odbieranego przez siebie sygnału radiowego.
![](/media/lib/114/n-predkosc-0dffa85f71de3049483dfca388c531bb.jpg)
Rekord teleportacji w światłowodzie
24 września 2015, 07:26Naukowcy z Narodowego Instytutu Standardów i Technologii (NIST) teleportowali kwantową informację za pomocą światłowodu na odległość ponad 100 kilometrów. Tym samym aż czterokrotnie wydłużyli odległość, na jaką udało się wysłać takie dane.
![](/media/lib/129/n-bialekarly-328c6601e673451101092e1379d5c6ba.jpg)
Polscy naukowcy prognozują zderzenia nawet kilkuset czarnych dziur na rok
23 czerwca 2016, 12:26Zderzenia nawet kilkuset czarnych dziur rocznie, które będą źródłem fal grawitacyjnych, prognozuje zespół polskich i amerykańskich naukowców. Detekcje będzie w stanie zaobserwować obserwatorium LIGO, jeśli będzie wykorzystywało pełnię swoich możliwości.
![](/media/lib/268/n-rekord1-65a3ccbc5095f2810e9efa4c20d1d102.jpg)
Czterordzeniowy Intel podkręcony do 7,3 GHz
10 lutego 2017, 09:30Niemiecki overclocker der8auer i jego zespół podkręcili zegar procesora Intel Core i7 7700K do rekordowych 7328,3 MHz. W czasie bicia rekordu wszystkie rdzenie układu były aktywne, uruchomiony został też Hyper-Threading
Podglądanie komórek
31 października 2007, 15:03Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda skonstruowali laser, który pozwala na zajrzenie do wnętrza komórki i obserwowanie na żywo zachodzących tam procesów. Dzięki dodaniu nanoanteny do lasera działającego w paśmie podczerwieni stworzono urządzenie zdolne do przekazania obrazu o 100-krotnie większej rozdzielczości niż dotychczas.
![](/media/lib/411/n-sciskacz-8e9a6d29211199a4baf1fa8df761d7b8.jpg)
Kwantowy ściskacz światła z MIT pracuje w temperaturze pokojowej
8 lipca 2020, 12:35Fizycy z MIT opracowali kwantowy „ściskacz światła”, który redukuje szum kwantowy w laserach o 15%. To pierwszy taki system, który pracuje w temperaturze pokojowej. Dzięki temu możliwe będzie wyprodukowanie niewielkich przenośnych systemów, które będzie można dobudowywać do zestawów eksperymentalnych i przeprowadzać niezwykle precyzyjne pomiary laserowe tam, gdzie szum kwantowy jest obecnie poważnym ograniczeniem.
![](/media/lib/481/n-mglawica-9172c84d3b93fb04cf3992f63486f9c6.jpg)
Skąd na Ziemi woda? Ważnym jej źródłem jest... Słońce
30 listopada 2021, 10:47Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, Australii i USA opisuje na łamach Nature Astronomy wyniki swoich badań nad asteroidami, z których wynika, że ważnym źródłem wody dla formującej się Ziemi był kosmiczny pył. A w procesie powstawania w nim wody główną rolę odegrało Słońce.
![Krowy w Australii© Fir002; GNU/FDL](/media/lib/9/1180353600_715235-dbe941718023edc43e0361894935be3f.jpeg)
Chude mleko prosto od krowy
28 maja 2007, 11:51Nowozelandcy naukowcy odkryli, że u niektórych krów występuje gen, który powoduje, iż produkują one odtłuszczone mleko. Uczeni chcą dzięki niemu stworzyć całe stada, które będą zapewniały mleko z niską zawartością tłuszczu.